Toen ik in 2017 begon met ondernemen had ik een soort vaag idee dat ik iets wilde doen met hoogbegaafdheid. En daar ben ik toen maar mee gestart.
Nu in 2024 is het geen vaag idee meer maar een bedrijf dat wekelijks tienduizenden mensen bereikt, inspireert en helpt om meer uit zichzelf en het leven te halen. Eén ding is zeker, ik was hier niet nu al geweest als ik in 2017 was gaan nadenken en wachten tot ik alles helemaal helder had.
Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid is het overigens heel verleidelijk om eerst alles te willen uitdenken. Je bent namelijk vaak goed in het overzien en uitdenken van plannen en ideeën. Maar alles eerst willen uitdenken en kunnen overzien brengt twee grote problemen mee.
Het eerste is dat nieuwe ideeën en plannen in het begin bijna altijd nog wat vaag zijn omdat de enige manier om ze aan te scherpen is door in beweging te komen. Wanneer je gaat wachten tot alles duidelijk is, ga je jezelf vooral enorm vertragen.
Het tweede is dat je daardoor ook gaat nadenken over hoeveel werk het misschien wel niet gaat kosten. Of dat je misschien toch wel weer snel uitgekeken raakt en als gevolg kom je niet in beweging.
Ik zie vaak genoeg ondernemers die te lang in het hoofd blijven zitten en vervolgens een plan waar ze heel excited van werden helemaal dood-denken. Juist als HB-ondernemer heb je een enorme creatiekracht en je hebt het nodig om die te kunnen benutten.
Wanneer je te lang blijft hangen in het denken zul je ook merken dat het je enorm veel energie kost en jou veel ondernemersplezier ontneemt. Juist het spelen en het kunnen proberen en creëren is wat het ondernemen interessant houdt. En zo lang je niet alles omgooit wat je hebt staan, is er best veel ruimte voor missers en mislukkingen.
Dit betekent natuurlijk niet dat je elk idee dat je hebt meteen blind moet gaan uitvoeren. Je mag er zeker even over nadenken en onderzoeken of het klopt bij jou en je ondernemersblauwdruk. Maar daarna is het zaak om vanuit nieuwsgierigheid nieuwe dingen in de wereld te zetten.
En het is helemaal oké als je er dan achterkomt dat iets onhandig was of dat je iets toch niet leuk vindt. Je mag namelijk altijd weer bijsturen. Met die toestemming van jezelf, wordt het ondernemen ook veel lichter en leuker.