Kijken naar wat andere ondernemers doen

In het begin van mijn ondernemerschap heb ik ontzettend veel geleerd van (af)kijken bij andere ondernemers. Ook trouwens als het gaat om wat juist helemaal niet mijn manier van ondernemen is.

Maar op een bepaald moment begon ik te merken dat het ook een enorme afleider van mijn eigen pad kon zijn. Ik dacht namelijk steeds: als deze ‘grote’ ondernemer dit doet, dan zal dat wel slim zijn. En dus ging ik er mee aan de slag. Vaak genoeg om erachter te komen dat deze manier van doen niet voor mij klopte. Eigenlijk niet paste bij mijn ondernemersblauwdruk. En soms ook gewoon niet werkte.

Daarom heb ik op een bepaald moment besloten om niet meer zo bezig te zijn met andere ondernemers en met wat andere ondernemers wel en niet doen. En dat geeft ontzettend veel rust, en ruimte om te vertrouwen op mijn eigen innerlijke kompas.

Tegelijkertijd weet ik dat het soms wel slim is om de hulp van andere ondernemers in te schakelen. Bijvoorbeeld als je zelf even niet weet hoe je die volgende stap kunt maken. Of als je ergens zelf niet uitkomt.

Voor mij zit het verschil in vragen versus kijken. Ik kijk dus niet naar wat een andere ondernemer doet, maar ik vraag wel aan de ondernemers in mijn netwerk waarom ze iets doen en of ze daar positieve resultaten mee hebben behaald. En dan onderzoek ik hoe het voor mij zou kunnen werken passend bij mijn ondernemersblauwdruk.

Voor mij is dat ook het uitgangspunt. Eerst helder hebben wat klopt voor jou, en wat jouw manier van ondernemen is. En dan pas de hulp inschakelen van ondernemers die al verder zijn en die jou kunnen helpen. Als jij jouw ondernemersblauwdruk niet kent, wordt namelijk alles een goed idee. En in de uitvoering ontdek je dan pas dat iets vooral zonde van je tijd was.

Volgende week dinsdag geef ik trouwens om 11.00 uur een live sessie speciaal voor ondernemers die herkenning vinden in hoogbegaafdheid. In deze sessie kun je mij jouw vragen stellen over het ondernemen en over hoe en waarom ik dingen doe. En ik deel met je welke valkuilen ik vaak zie bij HB-ondernemers.

Aanmelden voor deze gratis sessie kan hier.

Doe mee aan de gratis vragensessie over ondernemen en hoogbegaafdheid

In de live online vragensessie gaan we het hebben over de mooie kanten en lastige kanten van HB en ondernemen. Deze sessie is vraaggestuurd en daarom altijd relevant voor wat er nu speelt in jouw bedrijf en in dat van de andere deelnemers.